Laura Hämäläisen vinkit palautumiseen, arjen rytmittämiseen ja stressin vähentämiseen (2/2)
Haastattelussa yrittäjä ja valmentaja Laura Hämäläinen, osa 2!
Tämän kerran teemana on palautuminen, mihin ruokavaliolla (katso edellinen postauksemme blogista!) on todella suuri vaikutus. Voit lukea Hämäläisen otteita palauttavaan ja hyvinvointia tukevaan ruokavalioon sarjan ensimmäisestä postauksesta.
Olet yksinyrittäjä ja rakentanut ja johtanut nyt paria eri brändiä, joiden päivittäiseen pyörittämiseen kuuluu paljon erilaisia, muuttuvia tehtävänkuvia ja paikoin stressaavia, pitkiä työpäiviä.
Mitkä ovat sinulle palautumisen kulmakivet?
“Yhtenä tärkeänä on tietysti uni, mutta laajemmin kyse on tietynlaisesta tasapainosta ja rytmistä elämässä. Miten se näkyy arjessa? Treeni ja lepo ovat tasapainossa, samoin työ- ja vapaa-aika. Samalla on tarpeeksi asioiden viemistä eteenpäin ja liikettä, mutta myös paikallaan oloa ja ihan vain olemista. Vaalin tasapainoa kaikessa – ylläpidän esimerkiksi terveellistä ruokavaliota, mutta voin myös hakea itselleni laskiaispullan. :-D
Vaikkakin elämä on mun mielestä sellaista aaltoliikettä, niin pyrin tasapainottamaan asioita, joihin voin vaikuttaa. Pyrkimys on, ettei jää liikaa kiinni mihinkään pieniin nyansseihin, vaan miettii kokonaisuutta. Olisi itselle sopiva ateriarytmi, unirytmi ja työn ja vapaa-ajan rytmi. Etenkin yrittäjänä on tärkeää, että osaa vetää rajoja, sanoa ei, ja pitää kiinni vuorokausirytmistä. Ajattelen, että nämä kaikki ylläpitää ja tasoittaa myös hormonitasapainoa. Tavallaan, että jos on joku yksi asia, niin mikä toimii sen vastapainona, ja mitä kumpikin puoli vaatii. Jos mulla on elämässä joku iso asia, on sen vastapainonkin oltava myös tarpeeksi painava, jotta osaan irrottautua yhdestä – esimerkiksi crossfit-aikoina, jotta olisin osannut irrottautua treeneistä. Se on tosi tärkeää. Ja kuten mainittua, olen super tarkka unesta – enemmän kuin vain, että “uni on tärkeää”, vaan ennemmin ymmärrys siitä, että itse nukkumiseen vaikuttaa niin moni asia ja se itsessään vaikuttaa niin moneen.
Näkisin, että ihmisen tulisi katsoa elämäänsä kokonaisuudessaan ja miettiä, mitkä on niitä sulle tärkeitä ja isoja asioita ja mitkä toimii niille vastapainona. Jos kaikki keskittyminen on joissain yksittäisissä asioissa – oli se sitten vaikka täydellinen palautumisrutiini, magnesiumin ottaminen oikeaan aikaan ja niin edelleen – mennään metsään. Tuntuu, että nykyään on jotenkin pakko “suorittaa” kaikkea koko ajan, kehittää itseään ja kuunnella ja lukea kaikkea kehittävää ynnä muuta. Ja siis, been there done that, mutta palautuminen on osa elämän rytmiä, eikä sitä tulisi suorittaa.”
Mihin itse panostat palautumisessa?
“Itse tarvitsen paljon sellaisia maadoittavia, rentoja asioita. Esimerkiksi joululomalla se oli vain Harry Potter -äänikirjojen kuuntelua.”
Mihin sinun mielestäsi ihmisten tulisi yleisesti kiinnittää huomiota palautumisen suhteen?
“Tärkeää on tunnistaa, kuka ja millainen minä olen. Joillekin se voi olla kavereiden kanssa olemista, joillekin sitten yksinään oloa juurikin jonkun ei-suorittavan tekemisen parissa. On tärkeää, että tunnistaa, että tällainen tyyppi mä olen ja tällaiset asiat kuormittaa tai palauttaa mua – mikä voi olla jotain aivan muuta kuin vaikka parhaalla kaverilla. Ja jos näkee somessa, että tämä henkilö toimii näin, niin se ei tarkoita, että sama asia toimisi sulle. Pitää osata pysähtyä ja miettiä itseä. Kuormittuminen ja palautuminen riippuvat niin paljon siitä, millainen persoona sä olet.”
Kerro lisää ajatuksistasi uneen ja nukkumiseen.
“Tavoittelen sellaista rytmiä, että heräisin ja menisin nukkumaan suht samoihin aikoihin riippumatta siitä, onko arki vai viikonloppu. Lisäksi pyrin saamaan aamulla tarpeeksi (mieluiten) luonnonvaloa (10 000 luxia on suositeltu) ennen aamukymmentä, sillä on tosi iso vaikutus ns. unihormonien (melatoniinin ja serotoniinin) toimintaan. Tätä olen itse vasta viimeisen vuoden priorisoinut. Mulla on sääntö, että iltaisin ihan viimeistään kello 18 on lopetettava virittynyt toimiminen – voi olla, että katson leffaa tai sarjoja Niken [kumppani] kanssa, tai soittelen tai viestittelen kavereille.
Iltapalalla varmistan, että saan hyviä, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja hyvälaatuisia rasvoja, jotka tasaa verensokeria, vaikkapa kauraleipää, jotta verensokeri pysyisi yön mittaankin tasaisena. Eli hyvä iltapala, jota sitten tuen magnesiumilla.
Tärkeintä kuitenkin on varmaan se rytmi, että on mahdollisuus unplug illalla. Mulle ei sovi mikään tosi tiukka tai strukturoitu rutiini tähän, vaan joskus iltaan voi kuulua venyttelyä, joskus vaikkapa johonkin hevosaiheeseen tutustumista tai muuta rentoa.”
Mitkä ovat vinkkisi hyvään työrytmiin yrittäjänä & työstä palautumiseen?
“Koetan olla tosi tiukka siinä, etten tekisi töitä viikonloppuisin, mutta samalla olen siinä tosi huono :D Se on mun fokus tänä vuonna, vaikka toki joskus pitää joustaa vaikka viikonloppujen kanssa, jolloin on kuvauksia tai muuta. Ajattelen sen niin, että en halua laittaa itseäni “epäonnistumaan” sopimalla työasioita vapaa-ajan päälle.
Toinen tärkeä asia on, että pidän kiinni sovituista lomista, kuten myös loma- ja vapaapäivistä. Yritys ei kaadu siihen, että pitää hetken vapaata.
Lisäksi ajattelen arkeakin hieman niin, että joka neljäs viikko olisi niin sanotusti “deload”, jolloin kroppa ja mieli saa levätä enemmän. Pyrin siihen, että mun työnteko mahdollistaisi mulle paljon vapaa-aikaa. Ja kun on vapaata, niin en halua käyttää sitä mihinkään tyhmiin juttuihin.
Töissä automatisoin kaiken, mitä voin. Olen esimerkiksi opetellut paljon sähköpostin ja valmennusalustojen hallintaa ja viestinnän kehittämistä ja luonut systeemejä, etten olisi koko aikaa sähköpostitulvassa.”
Millä tavoin itse purat kertyvää stressiä?
“Se riippuu hieman fiiliksestä, mutta mulla on käytössä erilaisia tapoja:
- Hikoilu, se on aina hyvästä. Se voi olla vaikka kiva pieni hiki – eikä tämä tarkoita tappotreeniä –, se kumoaa paljon stressin tuntua.
- Rakastan saunoa, ja jos on mahdollisuus päästä avantoon, niin tosi jees!
- Eläinten kanssa oleminen ja toimiminen. Siinä on oltava niin paljon läsnä, mikä vähentää paljon stressiä.
- Musiikki. Mulla on sellainen hyvän olon soittolista. Joskus vaikkapa surkeasti nukutun yön jälkeen saatan heittää jalat sohvalle, laittaa listan soimaan ja koettaa sitä kautta hengitellä ja rauhoittua.
- Kaikki luontoon liittyvät asiat toimii mulle kans tosi hyvin stressiä alentavina juttuina...
- ...tai sitten katson vaikka Harry Potteria tai kuuntelen niitä äänikirjoina. :-D Jos katson jotain sarjaa, niin sen on oltava sellainen, mihin voi uppoutua ja mikä on kaukana omasta maailmasta.
- Jollekin stressin vähentämiseen voi toimia myös kavereiden kanssa oleilu. Mulle toimii taas yksinolo.
Kiitos Laura juttutuokiosta ja vinkeistä, näillä kevääseen! Voit seurata Lauran elämää ja työtä hänen IG-tilillään @laurahoooo.